FÖREBYGG HOT OCH VÅLD

Förebygg hot och våld på arbetsplatsen

Alla medarbetare ska kunna känna sig trygga och säkra på sin arbetsplats men det är tyvärr inte möjligt att ha en nollvision avseende hot, våld och kränkningar. Dagligen möter sjukvården människor som på grund av sjukdom eller skador hamnar i en krissituation där reaktionen och hanteringen av krisen kan ta sig uttryck på olika sätt och där hot och våld kan vara ett sådant sätt. Men hot, våld, kränkningar och diskriminering får aldrig ses som en naturlig del på en arbetsplats och verksamheten måste arbeta aktivt med att förebygga, så långt det är möjligt, att det inträffar. Men om det händer så ska medarbetarna kunna hantera en pågående situation och ha kunskaper i hur situationen kan lugnas ner.

Vi kontaktade Suntarbetsliv, som drivs gemensamt av de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona, och som tagit fram verktyg med tema hot och våld där man ger tips på hur en arbetsplats kommer igång med arbetet att förebygga och hantera hot, våld och kränkningar.

Temasida om att förebygga hot och våld på jobbet https://www.suntarbetsliv.se/tema-hot-och-vald/

Samlat stöd för att komma igång och förebygga på arbetsplatsen:

Säkerhetsdialogen, stöd för att förebygga hot och våld på jobbet https://sakerhetsdialogen.suntarbetsliv.se/

Checklistor och skyddsronder https://sakerhetsdialogen.suntarbetsliv.se/checklistor-och-stod/

Dialogstöd Digitala aggressioner https://www.suntarbetsliv.se/forskning-pa-5/digitala-aggressioner/

Artiklar:

Artiklar om hur verksamheter inom kommuner och regioner arbetar förebyggande med hot-och våld-frågan https://www.suntarbetsliv.se/sok/?query=hot%20v%C3%A5ld&refinementList%5Btypes%5D%5B%5D=S%C3%A5%20g%C3%B6r%20andra&_page=1

Inspelat webbinarium från 19 april:

Webbinarium: https://www.suntarbetsliv.se/filmer/webbinarium-forebygg-hot-och-vald-pa-jobbet/